Lasten lukuharrastusta kannattaa tukea

Tutkimusten mukaan suomalaiset lukevat koko ajan vähemmän. Enää 75-prosenttia yli 10-vuotiaista sanoo lukevansa yhden kirjan vuodessa. Aiemmin suomalaiset ovat olleet yksi maailman eniten lukevista kansoista, mutta en tiedä onko asia niin edelleen (http://www.sivupiiri.fi/).

Lukeminen on sellainen harrastus, että sitä kannattaa vaalia. Kiinnostavaa on, että joidenkin tutkijoiden ja filosofien mukaan läntinen hyvinvointivaltioideakin on alun perin lähtenyt vauhtiin siitä, että ihmiset ovat alkaneet lukea enemmän kaunokirjallisuutta.

Kaunokirjallisuuden viisaus piilee siinä, että sen kautta erilaiset tarinat ja kohtalot tulevat tutuiksi eri puolilta maailmaa. Tämä laajentaa väkisinkin omaa ymmärrystä, sillä useimmiten kirjojen maailma on jotain mitä omassa elinpiirissä ja kokemusmaailmassa ei ole. Empatiakyky kasvaa, kun lukee, miltä tuntuu esimerkiksi amerikan siirtolaisesta, ympärileikatusta afrikkalaisesta ja betoniviidakossa asuvasta japanilaisesta. Jotkut tutkijat arvioivat, että kaunokirjallisuuden kasvattama empatia on vähentänyt esimerkiksi väkivaltaa länsimaissa.

finlandia-ehdokkaat-julkistetaan-huomenna-kirjakaupat

Kokonaisuudessaan väkivalta kuitenkaan on tuskin vähentynyt maailmasta, mutta länsimaissa kyllä. Jos verrataan vaikka vielä 1900-luvun alkuun tai sotien jälkeiseen aikaan.

Lasten lukeminen lähtee vaikka Aku Ankasta

Lasten lukuharrastus lähtee ihan pienestä, ja tähän suurin ohjaava tekijä on tietysti vanhempien esimerkki, mutta toki lapset voivat itsekin löytää lehdet ja kirjat. Esimerkiksi jo se, että Aku Ankka tulee kotiin vaikuttaa varmasti olennaisesti siihen lukeeko lapsi sitä vai ei. Tai joku muu sarjakuvalehti. Aku Ankan onkin sanottu opettaneen suomalaisia lapsia lukemaan siinä missä aapinenkin.

Vanhempien kannattaakin kannustaa lapsia lukemaan. Iltasadulla on myös tärkeä merkitys lukemisen oppimisessa, sillä satujen kautta lapsi pääsee käsitykseen millaisia ihania maailmoja kirjat voivat avata. Toisaalta iltasatuhetki on kiva perheen yhteinen rauhoittumishetki.

Kirjojen lukeminen tukee paitsi lapsen sanallista kehitystä myös luovuutta, täällä oli juttu. Lukeminen vilkastuttaa lapsen mielikuvituksen ja siten myös lapsen sisäisen luovuuden valloilleen. Myös aikuisen luovuutta lukeminen voi kehittää.

Lukeminen on ollut minulle rakkain harrastus siitä lähtien kun ekaluokalla opin lukemaan. Edelleenkin luen kymmeniä kirjoja vuodessa, mutta en enää satoja, kuten ennen ruuhkavuosia. Toivottavasti sitten kun lapset kasvaa, ehdin taas enemmän panostaa tähän rakkaaseen ja hyödylliseen harrastukseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *