Ostetaanko leluja harkiten?

Maailma hukkuu tavaraan. Se on väistämätön fakta, yritettiin me keksiä mitä selitystä tahansa. Se tavara tulee länsimaista ja länsimaisen elämäntavan levitessä Aasiaan pian myös sieltä. Maailman hukuttava tavara on kaikkea, vanhaa elektroniikkaa, kodinkoneita, vaatteita…

Paljon maailmaa hukuttavasta tavarasta liittyy valitettavasti länsimaisiin lapsiin. Kertakäyttövaipat on yksi pahimmista, niille kun ei ole vieläkään keksitty keinoa hävittää saati tuottaa niistä energiaa. Myös käytöstä poistetut lelut hukuttavat. Siis se muovikrääsä, jota vaikka mäkit jakaa lastenaterioiden yhteydessä! Se krääsä, joka maksaa euron kaupassa ja se hajoaa samana iltana.

On surullista nähdä ja katsoa, kuinka paljon ihmiset tällaista krääsää ostavat!! Eivätkö ihmiset halua ajatella omia lapsiaan tässä? TArjota heille sellaista mallia, joka on myös heidän tulevaisuudessaan kestävä? Sellainen ei ole kestävää, että joka kauppareissulla ostetaan joku lelunromu, kun lapsi niin vallattomasti sitä kaupassa vinkuu. Illalla lelu on jo rikki, unohdettu ja heitetty roskiin!

Joku tutkija joskus jossain haastattelussa sanoikin, että varsinkin lelujen kautta lapsille voi opettaa kohtuullisuutta ja mielihalujen hallintaa. Jos lapsi saa leluja lahjaksi ainoastaan syntymäpäivinä ja jouluna ja muina aikoina hän esimerkiksi itse kerää rahaa haluamaansa leluja varten, hän oppii paljon maailmasta johon hän on kasvamassa. Sillä, että hän saa kaiken mitä haluaa heti, hän ei opi mitään, pikemminkin riippuvuuksia ja kärsimättömyyttä josta on myöhemmin hänelle suurta haittaa!

Samainen tutkija sanoi myös, että myös lapsi haluaa leluja jotka kestävät. Siksi aikuisen kannattaa ehdottomasti ohjata lasta lelujen hankinnassa ja mieltymyksissä ja kertoa lapselle mikä lelu ei kestä ja mikä kestää. Hieman vartuttuaan lapsi oppii kyllä itsekin tunnistamaan ja varsinkin jos hän on tienannut vaivalla itse rahat leluihin, hänellä on suuri intressi ostaa lelun joka kestää!

melissa-doug-leikkiruoka-lelukaupat

Itse olen unohtanut kertakäyttöisen muovikrääsän jo kauan sitten! Hankin mielelläni puisia leluja, mielestäni ne ovat niin paljon kauniimpiakin! Niillä on lisäksi paljon suurempi jälleenmyyntiarvo, koska ne kestävät ja pysyvät parempina. Kun lapset ovat isoja, voin myydä kirpparilla jollekin onnelliselle hyväkuntoisia leluja huokealla hinnalla eikä hänen tarvitse ostaa uusia.

Puiset lelut ovat kyllä viime vuosina lisääntyneet tosi paljon. Brion lisäksi esimerkiksi meidän tyttöjen mielestä niin ihania puisia leikkiruokia on valtavasti saatavilla esimerkiksi amerikkailaisella Melissa&Dougilla.

Muovisista leluista sen sijaan suosin Legoja, jotka oikeasti kestävät sukupolvelta toiselle. Näihin meidän perheen pojat keräävät itse rahaa aina kuukausia ja ovat kyllä niin onnellisia kun saavat viimein kasaan niin paljon että voidaan mennä kauppaan hankkimaan lelu. Legoissa on nykyään huonona puolena niiden väkivaltaisuus, siis poikien leluissa. Tyttöjen Legot sen sijaan ovat mielestäni ällön lällyjä ja käsittämätön missä maailmassa niiden suunnittelijat elävät! Lego todella ruokkii erittäin vahvasti sukupuolirooleja! Aika yllättävää mielestäni aikoinaan niinkin radikaalilta leluvalmistajalta kuin Lego!

Hyvät ihmiset, harkitkaa mitä leluja ostatte lapsillenne!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *